Cart

Bolje od ekstra djevičansko

Bolje od ekstra djevičansko

Udruga maslinara otoka Šolte „ZLATNA šOLTANKA“ radi na tome da što veći broj maslinara na Šolti krene u ekološku proizvodnju i proizvodnju maslinovog ulja najveće moguće kvalitete. Udruga će direktno i indirektno učestvovati u plasmanu na tržište samo super premium maslinovih ulja. Doznali smo o naporima grupe stručnjaka i maslinara iz Španjolske, Australije i SAD koji su osnovali International Association 3 E (the 3 E’s are Ethics, Excellence and Economics) i rade na afirmaciji kategorije Super-premium. Super premium maslinovo ulje jedna je klasa iznad ekstra djevičanskog maslinovog ulja (beyond extra virgin). Više o tome na linku: https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-business/beyond-extra-virgin-olive-oil-conference-verona/4489

Kao i članovi Udruge 3 E smatramo da je kategorija „ekstra djevičansko“ iskomprimitirana i bezobrazno zloupotrebljavana. Masline na Šolti rastu na kamenim proplancima sa malo plodne zemlje, upotreba mehanizacije je nemoguća, sve se radi sa malim ručnim alatima. Jedino tako je svako naše stablo jedna „ličnost“, maslinar razgovara s njim i zna točno kad mu treba pomoć i što mu nedostaje. Isto je i kod berbe: Svaki plod prođe više puta kroz ruku; kod skidanja sa stabla, kod skupljanja u korpe, kod čišćenja suhog lišća i grančica. Oštećeni ili pokvareni plodovi se odmah odstranjuju, ostaju samo zdravi, sočni plodovi. Ulje dobiveno od takvih plodova nema nikakve sličnosti sa uljima koja se prodaju u trgovačkim lancima i ne mogu se prodavati pod istim imenom. Pre malo potrošača nažalost zna za razliku i troši jeftino ulje iz super marketa.

Zato ćemo se povezati sa drugim regijama u Hrvatskoj, a onda i drugim Udrugama i proizvođačima na svijetu  i zajedno se zalagati za uvođenje kategorije  iznad ekstra virgin – Super premium klase.

Povratak