10 RAZLOGA ZAŠTO ŠOLTANSKO MASLINOVO ULJE

1.) Šoltanske masline rastu u teškim, ali za proizvodnju vrhunskog maslinovog ulja idealnim uvjetima: Kamen vapnenac sa malo plodne zemlje, klima sa vrućim i suhim ljetima, ljekovite trave i mirišljivo začinsko bilje daju ulju iz šoltanskih maslina neponovljiv pečat.

2.) Na otoku Šolti maslina raste od pamtivjeka i predstavlja simbol dugovječnosti, prkosa i preživljavanja u nemogućim okolnostima.

3.) Ljubav i strast sa kojom šoltanski maslinari njeguju svoje masline, tradicija i saznanja koja se milenijama prenose i usavršavaju, ponos na svoju autohtonu super-sortu Šoltanku jedinstven je splet okolnosti iz kojeg nastaje Šoltansko maslinovo ulje.

4.) Dodatna savršenost i kompleksnost aroma u Šoltanskom maslinovom ulju  nastaje jer su maslinici naših proizvođača razbacani po cijelom otoku. Svaka mikrolokacija daje našem zajedničkom maslinovom ulju fino diferencirane mirisne i okusne nijanse, koje nijednog poznavaoca ni ljubitelja maslinovog ulja ne ostavlja ravnodušnim.

5.) Obrada i branje moguće su samo ručno. Opet i prednost: Odstranjivanje oštećenih plodova odmah pri berbi, ostaju samo sočni i zdravi plodovi! Plodovi se beru prije početka tamnjenja, tako zadržavaju sve sastojke blagotvorne za čovjekovo zdravlje.

10 razloga zašto ŠMU, Šoltansko maslinovo ulje

6.) Masline se prerađuju u modernoj uljeri na otoku neposredno nakon berbe.

7.) Uzgoj maslina, preradu i količine koje se stavljaju na tržište kontroliraju: Kontrolna stanica Biotechnicon, Inspekcija za hranu Ministarstva poljoprivrede, Uprava i sami članovi Udruge ZLATNA ŠOLTANKA međusobno. Institut za jadranske kulture iz Splita savjetuje o pravodobnom početku berbe, prati proizvodnju i kontrolira kvalitetu ulja.

8.) Posebno priznanje i dokaz kvalitete su prestižne regionalne i internacionalne nagrade koje već dugi niz godina dobiva Šoltansko maslinovo ulje, izdvojeno:

  1. god. zlatna medalja u New Yorku na najvećem takmićenju maslinovih ulja svijeta
  2. god. titula ŠAMPIONA na najprestižnijem regionalnom takmičenju maslinovih ulja „NOĆNJAK“
  3. kruna svih dosadašnjih priznanja je titula „BEST IN CLASS“ u New Yorku na NYIOOC za najbolje ekološko, monosortno maslinovo ulje srednjeg intenziteta na svijetu. Među 900 proizvođača maslinovog ulja iz 26 zemalja svijeta hrvatska maslinova ulja izazvala su oduševljenje među znalcima i ljubiteljima maslinovog ulja.

Ova priznanja i nagrade garancija su kontinuirane vrhunske kvalitete Šoltanskog maslinovog ulja.

9.)  Šoltansko maslinovo ulje od sorte Šoltanka sadrži višestruke količine polifenola od onih potrebnih za uvrštavanje maslinovog ulja u funkcionalnu hranu, što znači da ovaj čisti prirodni sok iz ploda masline preventivno liječi i čuva organizam od mnogih bolesti današnjice.

10.) ŠMU može se dobiti samo direktno kod proizvođača na Šolti, kao i u najboljim restoranima i trgovinama finih specijaliteta.