10 RAZLOGA ZAŠTO BAŠ ŠOLTANSKO

Sorta Šoltanka davno je od znalaca svrstana u elitnu grupu svjetskih super-sorti maslina. Naročito je cjenjena u proizvodnji zdravog maslinovog ulja sa visokom razinom fenolnih spojeva. Ljubav i strast sa kojom šoltanski maslinari njeguju svoje masline, tradicija i saznanja koja se milenijama prenose i usavršavaju, ponos na svoju autohtonu sortu Šoltanku jedinstven je i neponovljiv splet okolnosti iz kojeg nastaje Šoltansko maslinovo ulje. Klima Šolte sa vrućim i suhim ljetima, izloženost buri, minerali u kamenu vapnencu, te specifičan sastav tla i flore zajedno formiraju ovaj svojevrsni proizvod, te mu dodatno daju neponovljiv pečat. Dodatna savršenost i kompleksnost okusa i mirisa Šoltanskog maslinovog ulja nastaje zbog činjenice da su maslinici naših proizvođača razbacani po cijelom otoku. Svaka mikrolokacija daje našem zajedničkom maslinovom ulju fino diferencirane mirisne i okusne nijanse, koje nijednog poznavaoca ni ljubitelja maslinovog ulja ne ostavlja ravnodušnim.

Što uopće znači ŠOLTANSKO MASLINOVO ULJE SA ZAŠTITOM OZNAKE IZVORNOSTI za potrošače?

Šoltansko maslinovo ulje prošlo je dugi put kontrola i ispitivanja i dobilo još 2016. god. Zaštitu Oznake Izvornosti na EU razini (PDO). Najviše profitiraju od toga potrošači, jer imaju pouzdano zagarantirane tri stvari:

Prvo,  da svaka boca Šoltanskog maslinovog ulja koja nosi oznaku izvornosti sadrži ulje od brižljivo prerađenih maslina isključivo iz šoltanskih maslinika, da je prerada u ulje odrađena po visokim standardima u uljari na otoku Šolti i da se punjenje u boce odvijalo na Šolti. Tek takovo Šoltansko maslinovo ulje smije napustit otok Šoltu.

Drugo, da uzgoj maslina, preradu u ulje i proizvedene količine kontroliraju akreditirana kontrolna tijela, inspekcije i dodatno članovi Udruge „Zlatna Šoltanka“ međusobno.

Treče, da kvaliteta proizvoda odgovara visokim zahtjevima koje su proizvođači – članovi Udruge sami sebi odredili i fiksirali u Specifikaciji proizvoda sa ZOI „Šoltansko maslinovo ulje“, a koji su iznad standarda za ekstra djevičanska maslinova ulja.

Izdvojeni proizvodi

Šoltansko maslinovo ulje Udruge „ZLATNA ŠOLTANKA“ osvajalo je godinama na domaćim maslinarskim manifestacijama najvisočija priznanja. Zadnje 3 godine probilo se „Šoltansko“ na sami vrh najboljih maslinovih ulja na svijetu.