KAKO NASTAJE
ŠOLTANSKO MASLINOVO ULJE?

Uzgoj maslina zahtjeva svojevrsnu cijelogodišnju predanost i rad. Savršeno ekološki prihvatljivo i za čovjekovo zdravlje blagotvorno maslinovo ulje moguće je dobiti jedino brižljivim promatranjem i sprječavanjem svih nedaća i opasnosti koje se javljaju u masliniku od kretanja vegetacije do zrenja plodova. Povoljne klimatske okolnosti drugi su važni faktor. Brižljiva prerada maslina u ulje i pravilno čuvanje ulja daljnji su neizostvni faktori za dobivanje vrhunskog maslinovog ulja.

Šoltanski maslinari beru svoje masline ručno. Tako se odmah izabiru samo zdravi i neoštećeni plodovi za proizvodnju ulja. Sakupljene sočne i svježe masline nose se istog dana na preradu u jednu od uljara na otoku, a dobiveno maslinovo ulje sprema se u spremnike od inoxa do punjenja u boce i označavanja boca. Sve ove radnje odvijaju se u potpunosti i samo na otoku Šolti, a tek zatvorene i zaštićenom oznakom izvornosti označene boce smiju napustit otok.

Na Šolti su maslinici rastrkani po cijelom otoku, skroz uz more, pa do proplanaka u sredini otoka. Stabla maslina sadila su se uglavnom na manje vrijednom terenu, na kamenitim i strmim proplancima. Iako su na otoku sađene uglavnom sorte Oblica i Šoltanka, različite mikro lokacije daju maslinovom ulju sa Šolte svaka svoj pečat, zbog čega ova ulja posjeduju mnoštvo različitih okusnih i mirisnih nijansi. Najinteresantnijima su se pokazala ulja iz maslina ubranih na više različitih lokacija!

Ekološka proizvodnja koja se očituje u odustajanju od korištenja herbicida, pesticida i umjetnog gnojiva daje zdrave plodove sa čvrstom staničnom strukturom. To dokazuju i brojna međunarodna priznanja za Šoltansko maslinovo ulje nastalo mješanjem više različitih bio-ulja članova naše Udruge. Opredjeljenje za kvalitetu na uštrb kvantitete, kontrolirana proizvodnja, pakovanje, prodaja i promidžba sa jedne strane, a raznolikost mirisnih i okusnih komponenata u Šoltanskom maslinovom ulju sa druge strane – uz nenadmašive arome sorte Šoltanke, zaslužni su za razigranost i vrhunsku kvalitetu ovog savršenog proizvoda. Područje proizvodnje “Šoltanskog maslinovog ulja” isključivo je i garantirano samo mali, kameniti otok Šolta u srednjoj Dalmaciji ispred drevnog grada Splita.

Nije sigurno ni danas dali su Grci ili Rimljani donijeli maslinovo stablo na Šoltu ili su ga tu našli, kultivirali i raznosili po Sredozemlju. Mi smo uvjereni da je maslina oduvjek bila na Šolti!

GARANCIJA KVALITETE

Garancija izvrsnosti Šoltansko maslinovo ulje nema nikakovih aditiva, začina ili ulja iz drugih plodova, ono je čisti sok iz ploda masline. Njegovu proizvodnju kontrolira akreditirana kontrolna stanica Biotechnicon iz Splita već u masliniku, nadzire proizvodnju u uljari, spremanje u spremnike u skladištu i na koncu punjenje u boce i označavanje.

Šoltansko maslinovo ulje zaštićeno je oznakom izvornosti na razini Europske Unije (Protected designation of Origin PDO). Kontrolne službe EU Komisije, uz hrvatske inspekcije, nadziru, proizvodnju, skladištenje i količine proizvedenog maslinovog ulja, a dodatno nadziru i ekološku proizvodnju. Predsjedništvo i tijela Udruge ulažu velike napore da svaki od proizvođača da sve od sebe, kako bi naš zajednički proizvod uvjek bio najbolje kvalitete.

Posebno priznanje i dokaz kvalitete su prestižne regionalne i internacionalne nagrade koje već dugi niz godina dobiva Šoltansko maslinovo ulje: Od 2012. do 2017. godine članovi Udruge Zlatna Šoltanka svake godine dobivaju ili zlatnu ili srebrenu medalju 2017. god. zlatna medalja  New Yorku na NYIOOC – najvećem takmićenju maslinovih ulja svijeta 2018. god. titula ŠAMPIONA na najvećem regionalnom takmičenju maslinovih ulja „NOĆNJAK“ 2019. kruna svih dosadašnjih priznanja je titula „BEST IN CLASS“ u New Yorku na NYIOOC za najbolje ekološko, monosortno (od samo jedne sorte maslina – Šoltanke), maslinovo ulje srednjeg intenziteta na svijetu.

 Na ovom prestižnom takmičenju učestvovala su 903 proizvođača maslinovog ulja iz 26 zemalja svijeta, a hrvatska maslinova ulja bila su izuzetno uspješna! Ova priznanja i nagrade garancija su kontinuirane vrhunske kvalitete Šoltanskog maslinovog ulja.

MASLINOVO ULJE – od davnina prepoznato kao LIJEK

Godinama je poznat blagotvoran učinak mediteranske prehrane na zdravlje. Maslinovo ulje je neizostavan dio u pripremanju najvećeg dijela namirnica u mediteranskoj kuhinji. Najčešće se upotrebljava kao dodatak jelima i kao takvo s jedne strane obogaćuje okus jela, a s druge olakšava probavljivost namirnica. Nutricionisti se slažu u jednome: maslinovo ulje je kralj među uljima. Pri tome se, naravno, misli na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina, pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan. Ljekovita svojstva maslinova ulja dobro su dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Unos ove drevne namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva i zaštitni učinak na želučanu sluznicu, a sadrži nezasićene masne kiseline, nužne za moždane aktivnosti, za održavanje procesa mišljenja i osjećanja i nesmetan prijenos informacija u mozgu. 

Maslinovo ulje bogato je vitaminima, i to vitaminima topljivim u mastima, A, D, E i K. Vitamin A najznačajniji je za fiziologiju vida, štiti kožu i sluznicu od različitih infekcija i zaraznih bolesti. Povoljno utječe i na rad srca i krvožilnog sustava. Maslinovo ulje sadrži istu tvar kao i lijek ibuprofen – oleokantal. Ova tvar koja je povezana s gorčinom djeluje protuupalno, zato dobro maslinovo ulje treba biti i gorko jer mu to jamči ljekovitost i zaštitno djelovanje na organizam.

Kako nastaje Šoltansko maslinovo ulje, Šoltansko maslinovo ulje

Želite isprobati jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu?

Posjetite naš webshop i naručite jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu na kućnu adresu.