Pretraga

Maslinovo ulje – Lijek?

Centar Zdravlja navodi:
Blagotvoran je učinak maslinova ulja na zdravlje
Godinama je poznat blagotvoran učinak mediteranske prehrane na zdravlje pa postoje određene namirnice koje su zajedničke svim mediteranskim narodima i kulturama, a to su žitari¬ce, povrće, mahunarke, voće, riba, razne aromatske biljke, crveni luk i češnjak te, naravno, maslinovo ulje. Ono predstavlja neizostavan dio u pripremanju najvećeg dijela namirnica u medite¬ranskoj kuhinji. Najčešće se upotrebljava kao dodatak jelima i kao takvo sjedne strane obogaćuje okus jela, a s druge olakšava probavljivost određenih namirnica. U mediteranskoj prehrani ma¬slinovo ulje koristi se kao zamjena za ostale masti i ulja, posebno one zasićene i hidrogenirane, i ni u kojem slučaju ne miješa se s drugim masnoćama.
Nutricionisti se slažu u jednome: maslinovo ulje je kralj medu uljima. Pri tome se, naravno, misli na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina, pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan. Ljekovita svojstva maslinova ulja dobro su dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Unos ove drevne namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava. Također, pri¬pisuju mu se i protuupalna svojstva i zaštitni učinak na želučanu sluznicu, a sadrži nezasićene masne kiseline, nužne za moždane aktivnosti, za održavanje procesa mišljenja i osjećanja i nesmetan prijenos informacija u mozgu.

 

Maslinovo ulje bogato je vitaminima, i to vitaminima topljivim u mastima, A, D, E i K. Vitamin A najznačajniji je za fiziologiju vida, štiti kožu i sluznicu od različitih infekcija i zaraznih bolesti. Povoljno utječe i na rad srca i krvožilnog sustava.

 

Maslinovo ulje sadrži istu tvar kao i lijek ibuprofen – oleokantal. Ova tvar koja je povezana s gor¬činom djeluje protuupalno, zato dobro maslinovo ulje treba biti i gorko jer mu to jamči ljekovitost i zaštitno djelovanje na organizam.