O UDRUZI ZLATNA ŠOLTANKA

O UDRUZI ZLATNA ŠOLTANKA

Koji su ciljevi udruge?

Šoltanski maslinari su redom mala obiteljska gospodarstva koja pojedinačno nemaju dovoljne količine maslinovog ulja ni financijske mogućnosti za ozbiljniji nastup na tržištu. Udruženi to imamo. Udruga radi na tome da što veći broj maslinara na Šolti krene u ekološku proizvodnju i proizvodnju maslinovog ulja najveće moguće kvalitete. Udruga će direktno i indirektno učestvovati u plasmanu na tržište samo super premium maslinovih ulja. Upravo u Olive Oil times smo doznali o naporima grupe stručnjaka i maslinara koji su osnovali International Association 3 E (the 3 E’s are Ethics, Excellence and Economics) i rade na afirmaciji kategorije Super-premium. Super premium maslinovo ulje jedna je klasa iznad ekstra djevičanskog maslinovog ulja (beyond extra virgin). Više o tome na linku: https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-business/beyond-extra-virgin-olive-oil-conference-verona/4489

Kao i članovi Udruge 3 E smatramo da je kategorija „ekstra djevičansko“ iskomprimitirana i bezobrazno zloupotrebljavana. Masline na Šolti rastu na kamenim proplancima sa malo plodne zemlje, upotreba mehanizacije je nemoguća, sve se radi sa malim ručnim alatima. Jedino tako je svako naše stablo jedna „ličnost“, maslinar razgovara s njim i zna točno kad mu treba pomoć i što mu nedostaje. Isto je i kod berbe: Svaki plod prođe više puta kroz ruku; kod skidanja sa stabla, kod skupljanja u korpe, kod čišćenja suhog lišća i grančica. Oštećeni ili pokvareni plodovi se odmah odstranjuju, ostaju samo zdravi, sočni plodovi. Ulje dobiveno od takvih plodova nema nikakve sličnosti sa uljima koja se prodaju u trgovačkim lancima i ne mogu se prodavati pod istim imenom. Pre malo potrošača nažalost zna za razliku i troši jeftino ulje iz super marketa. Zato ćemo se povezati sa drugim regijama u Hrvatskoj, a onda i drugim Udrugama i proizvođačima na svijetu  i zajedno se zalagati za uvođenje kategorije  iznad ekstra virgin – Super premium klase. 

Odakle “drskost” šoltanima da se takmiče na najvećem turniru na svijetu? 

To je bio naš prvi nastup na jednom takmičenju izvan Hrvatske. New York Competition je priča koja je počela dosta ranije. Treba znati da su Šoltanski maslinari oduvjek tvrdili da je njihovo ulje najbolje na svijetu. Mlada studentica Mia Jurjević sa korjenima sa majčine strane na Šolti studirala je kemiju u New Yorku i stanovala kao podstanar kod gospođe Denise Caracappa, stručnjaka za marketing hrane (Master’s Degree in Food Marketing). Mia je jednom prilikom poklonila gospođi Denise bocu šoltanskog maslinovog ulja. Denise je bila tako oduševljena ovim otkrićem da nije prestala ponavljati da je to najbolje ulje koje je ikad kušala: „Ovo ulje želim nuditi Amerikancima“. Od prvog takmičenja maslinovih ulja u NY redovito nas je nagovarala da pošaljemo šoltansko ulje na NY competition. Ove godine nakon ulaza Šoltanskog maslinovog ulja u EU registar proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti, taj nam se korak učinio logičnim. I gospođa Denise je imala pravo: pokazalo se da područje malog otoka Šolte ima ogroman potencjal za proizvodnju najboljih maslinovih ulja na svijetu. U SAD, Makedoniji, Velikoj Britaniji, Austriji i Njemačkoj Šoltansko maslinovo ulje je uvelike tražena roba.

0 .
Godina osnivanja
0
Broj članova
0
međunarodne nagrade
+ 0
Godišnja proizvodnja (litre)

Želite isprobati jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu?

Posjetite naš webshop i naručite jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu na kućnu adresu.