Pretraga

Kako se proizvodi Šoltansko maslinovo ulje

Uzgoj maslina zahtjeva svojevrsnu cijelogodišnju predanost i rad. Savršeno ekološki prihvatljivo i za čovjekovo zdravlje blagotvorno maslinovo ulje moguće je dobiti jedino brižljivim promatranjem i sprječavanjem svih nedaća i opasnosti koje se javljaju u masliniku od kretanja vegetacije do zrenja plodova. Povoljne klimatske okolnosti drugi su važni faktor. Brižljiva prerada maslina u ulje i pravilno čuvanje ulja daljnji su neizostvni faktori za dobivanje vrhunskog maslinovog ulja.

 

Šoltanski maslinari beru svoje masline ručno. Tako se odmah izabiru samo zdravi i neoštećeni plodovi za proizvodnju ulja. Sakupljene sočne i svježe masline nose se istog dana na preradu u jednu od uljara na otoku, a dobiveno maslinovo ulje sprema se u spremnike od inoxa do punjenja u boce i označavanja boca. Sve ove radnje odvijaju se u potpunosti i samo na otoku Šolti, a tek zatvorene i zaštićenom oznakom izvornosti označene boce smiju napustit otok.

 

Područje proizvodnje “Šoltanskog maslinovog ulja” isključivo je i garantirano samo mali, kameniti otok Šolta u srednjoj Dalmaciji ispred drevnog grada Splita.

 

Nije sigurno ni danas dali su Grci ili Rimljani donijeli maslinovo stablo na Šoltu ili su ga tu našli, kultivirali i raznosili po Sredozemlju. Mi smo uvjereni da je maslina oduvjek bila na Šolti!.