Pretraga

Udruživanje – Tajna uspjeha

Šoltanski maslinari su redom mala obiteljska gospodarstva koja pojedinačno nemaju dovoljne količine maslinovog ulja ni financijske mogućnosti za ozbiljniji nastup na tržištu. Udruženi to imamo. Na Šolti su maslinici rastrkani po cijelom otoku, skroz uz more, pa do proplanaka u sredini otoka. Stabla maslina sadila su se uglavnom na manje vrijednom terenu, na kamenitim i strmim proplancima. Iako su na otoku sađene uglavnom sorte Oblica i Šoltanka, različite mikro lokacije daju maslinovom ulju sa Šolte svaka svoj pečat, zbog čega ova ulja posjeduju mnoštvo različitih okusnih i mirisnih nijansi.

 

Najinteresantnijima su se pokazala ulja iz maslina ubranih na više različitih lokacija. Ekološka proizvodnja koja se očituje u odustajanju od korištenja herbicida, pesticida i umjetnog gnojiva daje zdrave plodove sa čvrstom staničnom strukturom. To dokazuju i brojna međunarodna priznanja za Šoltansko maslinovo ulje nastalo mješanjem više različitih bio-ulja članova naše Udruge.

 

Racionalnija i kontrolirana proizvodnja, pakovanje, prodaja i promidžba sa jedne strane i raznolikost mirisnih i okusnih komponenata u Šoltanskom maslinovom ulju sa druge strane, uz nenadmašive arome sorte Šoltanke, zaslužni su za razigranost i konstantnu kvalitetu ovog savršenog proizvoda.